ZVV Den Haag blikt terug en voorruit

Het is nog geen drie seizoenen geleden dat ZVV Den Haag promotie naar de eredivisie wist te bewerkstelligen. Al snel bleek op alle fronten dat het behaalde niveau helaas niet gehandhaafd kon blijven. ZVV degradeerde niet alleen naar de 1ste divisie, maar moest voor aanvang van het nieuwe seizoen concluderen dat ook dat niveau niet haalbaar was op meerdere vlakken. In overleg met spelers en staf van het toenmalige ZVV 2 werd besloten om topklasse te gaan voetballen. De vereniging uit Den Haag die zoveel ambitie uitsprak en uiteindelijk het doel behaalde, stond met beide benen op de grond.

“We hebben uiteindelijk een keuze gemaakt in belang van de vereniging en in niet in belang van het niveau”, aldus voorzitter Nico Taal. “Het was een moeilijke en lastige keuze, maar we hebben rekening te houden met meer dan 20 teams. De vereniging bestaat niet alleen uit selectievoetbal, gaat Taal verder. Soms moet je keuzes maken, ook dat is ons taak als bestuur.”

Nico Taal, voetbaldier in hart en nieren, wilt altijd op het hoogst mogelijke niveau acteren. Het was natuurlijk wel het hoogste niveau van Nederland dat naar Den Haag werd gehaald. Helaas was dit van korte duur en lijkt het vooralsnog in deze regio niet mogelijk om het niveau te hanteren, ook al hadden veel mensen met een zaalvoetbalhart anders gezien.

Trainer René Havermans stapte halverwege het seizoen in de eredivisie in. Puur ter ondersteuning van het technisch beleid. Al bleek snel dat Havermans het stokje over moest nemen van de toenmalige hoofdtrainer van der Smitte. De zogenaamde chemie met de groep van coach van der Smitte was niet meer. Havermans kende een zwaar halfjaar en degradeerde met ZVV alsnog naar de eerste divisie. Helaas was het geen eerste divisie maar topklasse dat uiteindelijk het niveau werd.

“Een vervelend besluit, maar wel zeer verstandig,” omschreef trainer René Havermans. “Op dit moment is de vereniging op de goede weg op elk vlak. Op financieel vlak hebben We-vi Electrotechniek en Proto tegelzetbedrijf de eerste impulsen gegeven om te werken naar een gezonde basis. Zonder beide sponsoren was het lastig geworden, maar inmiddels zijn we de goede weg ingeslagen,” verteld Havermans.
“Op sportief zijn we dit seizoen een nieuwe weg ingeslagen. We willen eigen jongens opleiden en een goede selectie neerzetten voor de toekomst. Het is van belang dat je spelers hebt die voor je vereniging kiezen en geen passanten zijn. Op dit moment maken we kans op een periode en staan we op de 1ste plaats.” Vol trots vervolgt Havermans: “Er zijn 4 jongens binnen de selectie die 17 jaar zijn en 3 jongens onder de 20 jaar. Over een aantal jaar kunnen deze spelers acteren op topniveau.”

De trainer, die jarenlange ervaring heeft in het opleiden van jeugdspelers, wilt ook al langer binnen Den Haag een zaalvoetbalbolwerk opzetten. Momenteel bestaat de selectie van ZVV Den Haag uit 20 spelers met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De jongste speler is 16 en de oudste 30. Met het toevoegen van Steven Poeran aan de technische staf worden twee oud collega’s weer herenigd. Poeran was assistent van Havermans bij de KNVB en Havermans was verantwoordelijk bij FC Rijswijk voor de jeugd op het moment dat Poeran daar de hoofdtrainer was. Het niveau van de technische staf is hierdoor in ervaring en kwaliteit verhoogd.

“Na de domper met Arentsburg was ik even offline,” gaf Steven Poeran aan. “Even geen zaalvoetbal en spelers die je laten zitten. Ook hier lijden de goeie onder de slechte helaas. Een tiental spelers die niet hebben betaald hebben het verpest voor de wel betalende,” was de reactie van Poeran.
“Nu bij ZVV die een nieuwe weg ingeslagen is en een duidelijk plan heeft, heb ik nu echt te maken met spelers beter maken, motiveren en enthousiasmeren. Het verhaal van Nico en René sprak me wel aan en samenwerken is mijn kracht. We gaan er iets moois van maken!”

Vanavond speelt ZVV Den Haag de lastige uitwedstrijd tegen Transvalia ZW. De Rotterdammers moesten zich in Den Haag gewonnen geven, maar zijn in eigen huis nog ongeslagen. Zowel Transvalia ZW als ZVV Den Haag zag de tegenstander, in het eerste gedeelte van het seizoen, drie keer van het veld stappen met de winst. Alle andere wedstrijden werden gewonnen. Beide teams hebben 24 punten behaald uit 11 wedstrijden. De wedstrijd om de eerste positie in de topklasse wordt gespeeld in sporthal Wielewaal in Rotterdam om 21:00 uur.

Tags:, , , , , ,