Interview met René Havermans

Nieuwsbericht

Interview met René Havermans

In gesprek met René Havermans, trainer/coach ZVV Den Haag Vrouwen. 

De sympathieke import-Westlander is in het dagelijks leven de bedrijfsleider van een Haags bouwbedrijf. Eenmaal in de rol als trainer/coach van de vrouwenselectie van ZVV Den Haag verandert hij in een futsal expert pur sang met een groot organisatorisch vermogen.  Even een aantal vragen stellen aan Havermans, resulteert altijd in een indrukwekkend voetbalverhaal.

ZVV Den Haag won eerder deze maand in de beker van de reserves van landskampioen Feyenoord/TPP. Het werd maar liefst 1-9.  Het eerste competitieduel tegen Drachtster Boys/HR Piping eindigde in een teleurstellende 3-0 nederlaag. Tijd dus om Havermans enkele vragen te stellen.

Vraag 1

Met jouw aanstelling als trainer/coach is een begin gemaakt aan een vorm van professionalisme bij de vrouwenselectie? 

Havermans:”Dat is iets wat we graag willen en dit seizoen zijn weer stappen gemaakt. Er is een tweede team bijgekomen, een keeperstrainer en we trainen nu elke week anderhalf uur. Verder zijn we bezig met afspraken die hier aan bijdragen en een voedingsprogramma voor beter herstel. Er zijn nog diverse stappen te maken, echter vereist dat ook een financiële ondersteuning dus sponsor werving is hier ook een belangrijk onderdeel in.”

Vraag 2

Vorig seizoen heeft de ploeg zich weten te handhaven in de eredivisie. Wat is de sportieve verwachting voor komend seizoen?

Havermans:”Ik denk dat we een vrouwenploeg hebben die bij de eerste vijf kan eindigen, echter ben je van veel factoren afhankelijk. Als ik nu kijk naar de start van het seizoen dan zijn er al veel blessures. Dit heeft toch invloed op het team en op het systeem wat je graag wilt spelen. Daar is de laatste wedstrijd tegen Drachtster Boys/HR Piping een goed voorbeeld van.”

Vraag 3

Als futsal kenner en expert ben je voor de gerijpte futsal insider geen onbekende. Hoe zou je jezelf voor het grote futsal publiek willen omschrijven?

Havermans:”Dat vind ik een lastige vraag, voor mijn idee kan je dat niet van jezelf zeggen. Wat ik wel durf te zeggen is dat ik sta voor me team en de vereniging waar ik aan het werk ben. En ik een trainer ben die elke speler / speelster beter wil maken. En dit altijd in het belang van het team en de speler/speelster zelf.

Vraag 4

De huidige mannenbondscoach Max Tjaden leerde ooit van jou “The Art of Futsal”. Heb je nog steeds “futsalcontact” met Max en waar gaat het dan over?

Havermans: ”Zeker hebben wij nog contact, niet dagelijks maar regelmatig spreken we elkaar en hebben het dan over diverse dingen. Max is nu op een heel ander niveau bezig natuurlijk. En daar kan ik weer van leren. Ik evalueer weleens met hem, hoe hij tegen dingen aankijkt en hoe hij dat zou doen. En dan kom je daar ook weer tot nieuwe ideeën. Maar dit doen wij al jaren samen, als docent als vriend en ook als voetballiefhebber. Wederzijds respect en waardering zijn hier het grootste onderdeel in.”

 

vraag 5

Kun je nu al zeggen dat je t al gewend bent met het werken met zaalvoetbalvrouwen?

Havermans:”Zeker, ik heb het prima naar m’n zin en de meiden zijn ook positief om mee te werken en willen ook graag, dat merk ik wel. En als dat speelt dan wen je al snel.”

Vraag 6

Ben je meer een opleider of opbouwer van deze groep van ervaren zaalvoetbalsters? Of wil je liever gezien worden als een fulltime trainer/coach van een eredivisionist?

Havermans:”Van deze groep denk ik meer trainer-coach. waar ik nu probeer de speelsters de kwaliteiten die ze hebben te laten herkennen. En die kwaliteiten laten ontwikkelen in het belang van de speelster zelf en in het belang van het team. Bij het tweede komt meer de opleider in mij naar boven denk ik.”

Vraag 7

Is de samenstelling gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen? Zo ja, welke?

Havermans:”Het grootste deel van de speelsters is gebleven Hierdoor zijn er speelsters bij gekomen. De samenstelling is wel iets veranderd omdat er speelsters gestopt zijn. En we wilden de selectie ook verbreden. We hebben denk ik aan Viviënne Knegtmans en Annebel ten Broeke een goede aanvulling op twee belangrijke posities. En dan niet te vergeten een nieuwe keepster Dionne Vasmeer. Deze speelsters hebben zaalvoetbal ervaring en zijn voor de groep een aanwinst.”

Vraag 8

Wat maakt je blij en geeft je een goed gevoel om met deze groep te werken?

Havermans:”De meiden zelf, zij willen leren en beter worden. Dat geeft mij ook stimulans dan weet je waar je het voor doet.”

 Vraag 9

Je bent nu ook (mede) verantwoordelijk voor het tweede team, waar je speelsters ook aan het opleiden bent. Is dit een uitdaging of zijn zij eveneens onderdeel van de selectiegroep waarmee je werkt?

Havermans:”Ze zijn zeker onderdeel van de selectie, deze meiden moeten zich ontwikkelen, ze trainen ook mee met de selectie om de spelsystemen te herkenen waardoor ze mee groeien in het proces. Dat moet ook het doel zijn.”

Vraag 10

ZVV Den Haag is een ‘sleeping giant’ in jouw visie? Je zei eerder dat je van ZVV Den Haag een top futsal club zou willen maken. Is dat nog steeds jouw “droom”?

Havermans:”Een sleeping giant weet ik niet, we zijn bezig om van ZVV Den Haag een eredivisie waardig team te maken met daarbij de wens om bij de eerste vier te eindigen. Dit is wel een doel van de meiden en breed gedragen, als trainer / coach kan je daar alleen maar trots op zijn dat de meiden deze ambitie hebben. En de wens voor een top zaalvoetbal team in Den Haag is zeker, en ik denk dat we op de goede weg zijn, de vrouwen spelen eredivisie en de mannen eerste divisie. Dan kan je denk ik wel concluderen dat we goed bezig zijn!”

Vraag 11

Hoe bereik je het grote publiek om bij thuisduels de tribunes te bevolken in het Sportcampus Zuiderpark?

Havermans:”Ik denk door goede resultaten neer te zetten, wanneer je resultaat boekt dan komen de mensen ook kijken.

Sociaal media is daar een onderdeel van om reclame te maken maar als je wat te bieden hebt en het spel leuk is om naar te kijken dan wordt het alleen maar leuker. Het vrouwenvoetbal leeft steeds meer, en daar moeten we gebruik van maken.

Ik durf te zeggen dat een avondje zaalvoetbal bij de vrouwen een ouderwets avondje uit is!”

Een mooi gesprek met een markant figuur, een deskundige trainer, een bevlogen coach en bovenal een trainer met verstand van zaken! We gaan het zien! 

Foto: ZVV Den Haag | Tekst: Ulis van Maanen